Kwasy

  1. Wzory i nazwy kwasów
  2. Kwasy beztlenowe
  3. Kwas siarkowy(VI) i kwas siarkowy(IV) – kwasy tlenowe siarki
  4. Przykłady innych kwasów tlenowych
  5. Proces dysocjacji jonowej kwasów
  6. Porównanie właściwości kwasów
  7. Odczyn roztworów – skala pH
  8. Wzory i nazwy soli
  9. Proces dysocjacji jonowej soli
  10. Reakcje zobojętniania
  11. Reakcje metali z kwasami
  12. Reakcje tlenków metali z kwasami
  13. Reakcje wodorotlenków metali z tlenkami niemetali
  14. Reakcje strąceniowe
  15. Inne reakcje otrzymywania soli
  16. Porównanie właściwości soli i ich zastosowań
    POWTÓRZENIE WIADOMOŚCI PRZED SPRAWDZIANEM

Związki węgla z wodorem

  1. Naturalne źródła węglowodorów
  2. Szereg homologiczny alkanów
  3. Metan i etan
  4. Porównanie właściwości alkanów i ich zastosowań
  5. Szereg homologiczny alkenów. Eten
  6. Szereg homologiczny alkinów. Etyn
  7. Porównanie właściwości alkanów, alkenów i alkinów
    POWTÓRZENIE WIADOMOŚCI PRZED SPRAWDZIANEM

Pochodne węglowodorów

  1. Szereg homologiczny alkoholi
  2. Metanol i etanol – alkohole monohydroksylowe
  3. Glicerol – alkohol polihydroksylowy
  4. Porównanie właściwości alkoholi
  5. Szereg homologiczny kwasów karboksylowych
  6. Kwas metanowy
  7. Kwas etanowy
  8. Wyższe kwasy karboksylowe
  9. Porównanie właściwości kwasów karboksylowych
  10. Estry
  11. Aminokwasy
    POWTÓRZENIE WIADOMOŚCI PRZED SPRAWDZIANEM

Substancje o znaczeniu biologicznym

  1. Tłuszcze
  2. Białka
  3. Sacharydy
  4. Glukoza i fruktoza – monosacharydy
  5. Sacharoza – disacharyd
  6. Skrobia i celuloza – polisacharydy
    POWTÓRZENIE WIADOMOŚCI PRZED SPRAWDZIANEM